http://www.fullmusik.co.cc/

Khamis, 29 Disember 2011

bab 17


 BAB 17
 “Alloo..Team, aku tak jadi lepak dengan korang. Aku balik awal…”

 “Ala..tak best arr..kita orang ingat nak pegi main bowling ...”kedengaran suara Pat membebel padanya.

 “Takpa la..lain kali aku join korang ek?”

 “yelah..yelah..wokey cau..” sebaik sahaja dia menjawab salam Team panggilan diputuskan. Dia kembali menoleh kearah paras Rayyan yang sedang kusyuk memandu. Sesekali pandangan Rayyan akan beralih kearahnya. Pandangan mereka akan bertaut. Senyuman dibibir Rayyan membalas pandangannya. Dia hanya mencebik. Asal la si mixed ‘syok’ terlebih ha?

Dia tak kisah ke si Dira tu ada ‘someone’?. Dia tak ralat ke Dira bercinta dengan orang lain? Sebelum ni dia ingat abang Rayyan ada hati dengan si Dira dan yang pasti Dira pun sebaliknya. Bukan sebelum ni mereka saling ‘menarik’? Haila….

“Nape ni? Jauh berangan?” kepalanya diusap lembut. Dia mengelat. Kemudian tangan Rayyan menyapa pipinya pula. Diketip isi pipi yang lembut itu.

 “Ishh…sakit la ngok” berterabur ketawa Rayyan. Tak lucu pun? Dia menjeling paras Rayyan.

 “Kede…kut”

 “Asal pulak kedekut?”

 “Nak pegang pipi sikit pun marah.”

 “Bro…kau tak da pipi ke?” kini dipandang wajah Rayyan dengan mata bulatnya.

 “Ada tapi macam tanah liat..” terkekeh ketawa Rayyan. Dia hanya senyum dalam hati. Mana mungkin ditonjolkan keramahannya pada si mixed penyibuk ni.

 “Abis pipi orang ni?”

 “Macam debu….halus” senyuman Rayyan semakin mekar. Pandangan Rayyan kini tepat pada laman wajahnya. Kereta kini sudah berhenti di ruang pakir kereta.

“asal kau suka pegang pipi orang la..kepala orang la”

 “I love you..” hah? Giler ke? Ntah dah buang tabiat ke si mixed separuh penjajah ni?

 “baru abang cakap I love you, Naufal dah ternganga macam kena inject BCG jek” ketawa Rayyan. Haila… si mixed tak lambat je nak makan segala sejenis ‘buah’.

 “Tak heran la bro setakat I love you…but..” dia merenung dalam anak mata hazel milik Rayyan “ dah lama Naufal suka kat abang Cuma Naufal pendam jek kat sini…”

 “Dalam ni..” ditunjuk ke dadanya. Tak berkedip mata Rayyan memandangnya. Kini Rayyan telan liur. Betul ke apa yang diucapkan Naufal tadi? Dia bagai terkesima dengan ayat itu. Kalau betul apa yang dikatakan Naufal. Tak payah dia bersusah untuk memancing hati budak separuh jantan ni.

 “Kahkahkah…”berterabur ketawa Naufal. Kepala Rayyan disekehnya. “Giler kau bro…orang nak jatuh hati kat kau?.”

Dia tersedak air liur. “Orang tak minat la taste macam kau ni”

Haaa??? Rayyan jadi bengang. Boleh Naufal kata yang aku ni bukan taste dia? Sedangkan nadira beria-ia nak kan dia. Sherry menunggu jawapanya tapi budak separuh jantan ni tak tertarik langsung kut iya pun just suka macam abang pun jadi la. Sudah kasar semacam jek dengan aku malah tak berminat kat aku. Ape kes? Dia suka kaum hawa jugak ke?

“Nape abang? Kau terkejut beruk ke? Tapi orang tau kau bukan setakat beruk jek baboon, orang utan kau sapu?” Naufal menepuk bahunya sambil tersengih.

“Kau percaya ke?”

 “Tak…”ucapnya perlahan lalu tersenyum tanpa gula. Tangan Naufal dipegangnya kemudian diramas lembut. Dilihat jemari runcing itu kemudian pandangannya beralih ke raut wajah pemilik jemari runcing yang cantik itu.

 “Naufal…tak sayang abang ke?” Nglup!!!! Soalan bunuh diri ni.

 “Sayang?...macam Nadira sayang kau kea bang?” Rayyan menganguk lembut.

 “Dah ler..perut orang dah keluar just dance song ne” sengaja dialih topic lain. Mana mungkin dia sayang abang. Dulu dah puas dia beri sayang itu kepada lelaki bergelar ‘abang’. Sekarang sayang itu dia mahu simpan saja. Dia tak mahu sakit.

“say to me..please…”dikemam ulas bibirnya. “abang nak tahu Naufal sayang abang ke tidak?”

“perlu ke?”

 “perlu…”

“because???”

 “naufal adik abang” Ya Allah kenapa la si mixed ni guna ayat yang sama dengan ayat abang Eddy. Dia tak boleh terima. Matanya kini berkaca..sayang sangat.

 “sayang..”tanpa sedar ungkapan itu keluar dari mulutnya. Rayyan meraihnya kedalam pelukan.

 “Abang sayang Naufal lebih dari Dira” lain dari Dira? Kening bercantum.apa maksud Rayyan? Sayang lebih dari Nadira, adakah dirinya lebih bermakna dalam hidup Rayyan. Sayang seorang abang atau sebaliknya? Dia tidak mahu memikirkan lebih dari luar kemampuan fikirannya.

 Tak kan lelaki seperti Rayyan ada hati padanya yang Cuma seorang gadis nakal dan cara hidup yang tak sesempurna seperti gadis lain. Dia juga akui yang dia tak secantik Nadira dan selembut kakaknya itu.

 Dileraikan pelukan Rayyan. Dia mengukir senyuman lalu disekeh kepala si mixed. Senyuman Rayyan mati. “ Haila..tetiba jek kau feeling, apesal bro? naik meremang bulu hidung aku time kau peluk aku”

“Tak boleh kea bang peluk adik abang?”

 “No..no..kau lupa ey abang? Kita bukannya halal peluk macam ni” sengihan Naufal semakin lebar. Keningnya dijongket memandang wajah Rayyan yang ingin membalas kata-katanya. Betul kata Cik Yah, dia  akan ‘terkandas’ juga dengan anak mummy. Macam mana ne? kena kahwin la macam ne Cik Yah jawabnya.

“Abis tu macam mana nak halalkannya?” soalan bodoh

“kahwin la..abang!!!” jawapan yang bodoh. Naufal tekup mulutnya. Bulaat matanya spontan ketawa Rayyan meledak. Dicuit pipi mulus itu.

“Naaa..abang tak cakap naufal yang cakap. So kita kena kahwin la”

“Hoiya..giler!!!” sepantas kilat dia membuka pintu kereta. Rasa macam tak bernyawa lama-lama dalam kereta tu dengan si mixed separuh penjajah tu. Si mixed memang terer la bab-bab nak matikan orang. Tambahan orang yang senang mati dengan si mixed dia la. Dihembus anak rambut yang menjuntai didahinya.

“let’s go!!!..my girl” tangan Rayyan memeluk erat bahunya. Dia terdorong mengikut rentak  berjalan seiringan dengan Rayyan. Dipandang sisi paras Rayyan, ada senyuman semanis gula kapas diwajah itu.

“Nati time kita lunch aku nak abang cerita pasal kes Dira dengan Fandy tau” ditolak tangan Rayyan yang setia dibahunya.

“Nape curious sangat ne?” kepalanya digosok lembut.

“yelah..selalunya Dira kan 24jam berkepit dengan abang, tetiba jek tukar channel dengan orang lain pulak” dia mencebik bila pergelangan tangannya diraih tangan Rayyan mengikut rentak lelaki itu.

“bunyi macam jealous jek” dijelir lidah sedikit, meloya tekaknya mendengar ungkap itu.” Abang kan handsome sebab tu Dira suka berkepit dengan abang sebelum ni and sekarang naufal pulak”

Sengaja dia menjolok jari telunjuk ke dalam mulut dan buat-buat meloya tekak.
Kerusi tempat duduknya ditarik rayyan dengan gentleman mempersilakan dia duduk. Dia menjuling mata keatas. Malas layan!!!

Rayyan hanya ketawa melihat mimic muka comel itu. “Wei abang, kau ingat Naufal ni Nadira ke? So please jangan jadi Richard Gere kat sini kay…”

“abis tu nak jadi pe?” Rayyan angkat kening sambil melabuh punggungnya kerusi berdepan dengan Naufal.

“Ngok la..kau abang ne, suka back question” Naufal juling mata ke atas lagi.

“Okay..kita terus order makan nah…”

“Hurmmm…” belum sempat Rayyan memanggil waiter untuk pesanan mereka.

“Sorry..bro, aku nak borrow Naufal jap..” tangan Naufal ditarik syuk kuat.  Naufal terpaksa bangun mengikut Syuk keluar dari restoran itu. Rayyan terkejut dengan action spontan dari spesis Naufal jugak. Ngaaa..diorang ada fair ke?

“Ishh..lepas la Syuk. Kau ingat aku ni ‘kekasih’ kau ke?”

“Yup!!! ‘kekasih’ aku yang dikebas orang. Nape kau tak faham-faham Fal?’ pegangan tangannya dilepas. Matanya menatap sayu wajah Naufal yang kemerahan. Hatinya semkin mengila menahan asmara rindu.

“Kau giler!!! aku memang tak faham, tak mau faham dan tak akan faham. Kau puas hati sekarang?”

“kau suka dia ke?” diraih jemari runcing itu namun ditepis.

“Ya..aku suka dia. Puas hati?”

“kau dah lupa abang Edy?” syuk sudah mula kisah tragis dalam hidupnya.

“kau nak aku sepak mulut kau ke?” syuk ketawa bila mendengar katanya. Setiap mata yang lalu depan restoran itu pasti akan memandang mereka berdua.

“Dulu kau nak pinjamkan bahu kau untuk aku bila aku nangis, dulu kau nak pinjamkan telinga kau untuk mendengar luahan hati aku sekarang kau nak sepak mulut aku Fal” mata Syuk sudah berair namun Syuk masih ketawa.

“Dah..aku tak kuasa nak dengar semua cerita sedih kau. Kau memang pelakon yang hebat Syuk!!” ditolak tubuh Syuk dan dia berlalu pergi meninggalkan Syuk. Naufal berjalan  sepantas yang boleh.

Rayyan memanjangkan lehernya memandang pintu restoran itu namun bayangan empunya badan yang dinanti masih pun terjengul di muka pintu. Kemudian dia tunduk menyedut minuman yang dipesan tadi. Dia memandang minuman kegemaran Naufal yang juga dipesannya sama.

“Kau Rayyan kan?” suara yang minta permission nak borrow Naufal menyapanya. Diangkat wajahnya memandang laman wajah yang sedang memandangnya dengan pandangan tak puas hati.

“Yea..so awak ni siapa? Kawan Naufal ek?” senyumannya tidak berbalas. Gadis itu begitu serius dengannya.

“boleh aku duduk” lagak seperti hero dalam filem

“ silakan..” gadis itu duduk menghadapnya. Mata gadis itu memandang minuman didepannya.

“ Apple juice… minuman kegemaran Naufal” ada senyuman pada laman wajah itu. “ okay bro.. just straight to the point,aku nak berdepan dengan kau sebagai seorang lelaki”

Nglup!!! Ne spesis mana pulak? Tomboy ke? orrr…peng..kid????

“ Aku kekasih Naufal, syuk..so aku tak nak kau berhubung lagi dengan Naufal. Dia milik aku!!” Huh? Seorang gadis bagi warning pada seorang lelaki ‘jangan kacau awek dia’ ni nak kategorikan filem apa? …dalam botol ke? no..atau aku bukan tomboy? No…nak cerita disebalik tabir ke? semua filem ni pun dia tengok dengan Nadira. Malay version.. nak aku ‘bubuh’ English version? No..no..tak sesuai untuk tontonan ‘U’ aka umum..

“OO…saya abang naufal” kini giliran dia pulak perkenalkan diri.
“Hah??” tadi dia dah melopong sekarang kau pulak.Bagai nak tercabut tangkai jantung dia bila gadis itu buat pengakuan berani mati. Tapi bukan gadis tu yang akan mati tapi orng yang dengar pengakuan itu akan mati. Nasib baik dia orang yang kuat, kuat semangat, kuat iman dan kuat bersabar..haila…

“Abang? Bila masa pulak Naufal ada abang? Setahu aku dia dua beradik dengan Nadira, kalau dulu abang edy sekarang dah tak da”  what mean? Abang edy dulu ada sekarang tak da? Orang yang sama  ke yang Naufal selalu sebut dalam tidurnya. Anak mummy yang mana pulak? Atau fair macam gadis itu jugak, Edy tapi Edyana…haila..

“Nampak sangat awak ni tak close sangat dengan Naufal kan? Tak tahu apa-apa yang terkini mengenainya” gadis itu mengetap bibir.

“Atau awak Cuma bertepuk sebelah tangan? Saya tengok cik ne macam terdesak jek. Maksud saya macam memaksa Naufal menerima diri awak yang ‘tak sempurna’ macam saya” Syuk sudah mengengam penumbuk. Lelaki ini jauh lebih pandai dari edy, tak mudah termakan dengan kata-katanya. Maybe dia ambil course law..

“Dan satu lagi…Naufal pernah bagi tahu saya yang dia tak da sesiapa pun dalam hatinya sekarang. Bagi saya awak termasuk juga golongan yang hidden tu.  Saya nak ingat kan awak CIK Syuk, sedarkan diri sendiri sebelum buat pengakuan dengan siapa awak bercinta. Undang-undang di dunia maybe tak tegas tetapi undang-undang islam sangat mengharamkan hubungan sejenis” ada senyuman sinis diwajah itu, sengaja ditekan perkataan CIK agar gadis itu faham siapa dirinya sebenar.. Syuk sudah bingkas bangun mengengam penumbuk.

“Don’t be angry. Awak cantik pasti ramai lelaki yang akan terima cinta awak so jangan jatuh cinta pada orang yang salah.” Rayyan bingkas bangun dan berlalu pergi ke kaunter untuk membuat pembayaran. Syuk memandang tajam lelaki itu. Rayyan memandang sekilas sambil melambai tangan mintak diri.

“Ramai lelaki akan terima cinta aku? Jatuh cinta pada orang yang salah?” ceh!! Syuk ketawa sendiri kemudian dia mencebik. ‘kau tak tahu ramai lelaki durjana yang terima cinta aku dan aku tak pernah jatuh cinta pada orang yang salah kau yang tersalah pilih orang’

“Kau belum tahu lagi setakat mana hubungan aku dengan Naufal sudah jauh terlanjur. Kalau kau tahu kau akan lepas Naufal seperti Edy.”  Syuk duduk kembali kemudian dia menyedut minuman Naufal. Dia tahu pasti lelaki itu order untuk Naufal.

Rayyan mengibas leher kemejanya cuba menghilang panas namun panas itu bukan dari cuaca tetapi dari hati. Naufal entah menghilang kemana? Atau Naufal yang mintak gadis itu tahu explain padanya tentang hubungan mereka..arghhh…no..no.. Naufal bukan jenis tu. Rayyan jangan cuba salah sangka, siasat dulu. Tanya Naufal dulu dan mintak penjelasan hal sebenar.

‘Never let me down..never..’ hatinya rasa bagai dihiris halus bila teringat kata-kata gadis itu tadi “ Aku kekasih Naufal, Syuk. so aku tak nak kau berhubung lagi dengan Naufal. Dia milik aku!!”

Dia bagai nak tersembul segala isi perut. Tak mungkin Naufal terjebak dengan cinta sejenis? Selama ni Naufal tak suka aku sebab inikah?   Rayyan jadi bingung. Tak mungkin!! Aku perlu berjumpa dengan Naufal. Aku perlu dengar sendiri dari mulut dia. Naufal budak baik..tak mungkin dia terlanjur ke batasan yang diharamkan Allah.


Rabu, 28 September 2011

bab 16

 Terasa tangannya ditarik dari belakang. Ada orang cuba nak ‘culik’ aku ke? Pandangannya berlaga dengan pandangan ‘orang’ yang menarik tangannya itu. Dia mencebik bila melihat laman wajah itu mengukir senyuman manis buatnya.

 “KAu apesal? Hah? Sesuka hati main redah jek tarik tangan aku?” ditolak tubuh itu agar berganjak sedikit darinya.

 “Aku ada hal sikit nak cakap dengan kau”

 “Apenyer?..aku takda masa nak dengar kau punya hal”Syud menarik lembut bahu Naufal agar berdepan dengannya.

 “Fal..kau tahukan aku tak suka bila dapat tahu kau berkawan dengan lelaki”

 “Peduli ape aku..kau tu siapa? Hah?” tengking Naufal.Syuk hanya menarik nafas menahan amarahnya. Dia bersabar kerana Naufal.

 “Betul ke kau dah ada boyfriend?” soalnya mendesak. Dipegang bahu teman itu.

 “Kalau betul ‘ya’ kenape?” Naufal mengangkat keningnya. Sengaja dia mengiakan hubungan itu walhal dia dan abang rayyan tak da langsung apa-apa ‘hubungan istimewa’.

Dia rasa yang Syuk pernah nampak dia bersama abang Rayyan. Mana ada lelaki yang ‘close’ dengan dia sekarang melainkan abang Rayyan. Jangan Syuk cuba spoil kan dia pada abang Rayyan macam mana Syuk spoil kan dia pada abang Edy dulu. Cukuplah dulu dia difitnah.

  Dia bukan perempuan yang  digelar ‘lesbian’, dia juga bukan pengkid dan juga bukan seangkatan spesis itu semua. Dia perempuan yang masih memerlukan lelaki dalam kehidupan yang sempurna. Cuma sekarang dia belum temui lelaki yang boleh membuat hati perempuannya tertarik.

“aku tak suka!!” bentak Syuk. Dicengkam bahu Naufal.

 “Lepas la weh..sakit tau” Naufal menolak tangannya. Naufal mngadu sakit. Digosok bahunya. Syuk jadi serba-salah.

 “Sorry..Fal. aku bukan nak berkasar dengan kau.” Syuk cuba menghampirinya. Namun dia cuba mengelak.

 “Kau apehal? Kau dan aku tak da apa-apa. Aku tak pernah kenal kau” ujar Naufal dan cuba igin berlalu pergi dari situ. Namun Syuk cepat-cepat menghalang. Dihadang tangannya.

 “Fal..aku nak kau break dengan lelaki itu” syuk cuba merayu.

 “Nope..kau tak da hak. Aku ingin cari kebahagian aku sendiri setelah apa yang kau ‘rampas’ dulu.”

Tiba-tiba hatinya jadi sebak bila teringatkan abang Edy. Abang Edy pergi macam tu jek. Pergi dengan fitnahnya. Diketap bibirnya menahan apa yang dirasakan disaat itu. Hatinya pedih!!!

“Aku tak ‘rampas’ Fal. Aku ingin memberi ‘kebahagian’ itu  pada kau tapi kau menolak. Kau mencari  ‘kebahgian’ lain yang tak mungkin membuat kau bahagia”

Naufal tersenyum sinis.

 “Kebahagian lain? Tak bahagia? Kau dah gila syuk? Aku pernah katakan pada kau sampai kiamat pun aku dan kau tak AKAN bersama. Faham?” ditekan perkataan TAK AKAN itu. Tak mungkin dan tak boleh, semuanya adalah tak!!! Kenapa syuk tak boleh terima ketentuan ini.

 Dia tak boleh menerima Syuk sebagai teman hidupnya. Syuk dah gila!! “KAlau kita bersama kita akan dilaknat Allah”

 “Kau tak kan faham FAl, soal hati dan perasaan aku.”

Dijuling mata ke atas. “Aku tak faham? Atau kau yang tak faham? Aku perempuan Syuk. Kau juga perempuan. Kita sama-sam sejenis. Aku  perlukan lelaki dan kau juga begitu.”

 “Tak!!! Aku tak perlukan lelaki” marah Syuk. Matanya membuntang memandang laman wajah comel baginya. Dia rindukan wajah itu.

 “TApi aku boleh jadi lelaki untuk kau Fal. Aku boleh potong rambut pendek macam kau. Kalau kau mahukan lelaki dalam hidup kau. Kalau kita bersama aku tak akan abaikan kau. Aku tak kan sesekali curang kepada kau.” Syuk mengangkat tangan seolah-olah berikrar demi ‘cinta itu’.

 “Anak? Kau boleh beri ke?” Naufal sengaja menduga. Mana mungkin mereka akan ada anak. Syuk tetap perempuan biar ‘berjuta’ kali pun Syuk mengubah ciptaaan Allah. Dia tetap perempuan yang ditakdirkan Allah lahir ke bumi ini.

 “Kita boleh ambik anak angkat” Syuk tersenyum gula kapas..

  “Gila!!!” Naufal menolak tubuh itu. Dia cepat-cepat berlalu pergi dari situ. Syuk memang gila!! Haila..tak sangka Syuk dah planning semuanya kehidupan yang ‘tak sempurna’ itu menjadi ‘sempurna’ baginya.

“Fal..Naufal!! Naufal!!” dia sudah berlari anak meninggalkan ‘kekasih’ yang tak diakui itu.

  Benci macam mana pun pada lelaki dia tak sanggup untuk mencipta ‘cinta baru’ bersama ‘kekasih sejenisnya’ biar dia sendirian pun tak pa. Dia masih ada iman. Walaupun senipis kulit bawang. Dia masih lagi tahu hukum Tuhan. Walaupun tak sepenuh dia mengikutnya.

 Syuk jadi ralat bila Naufal meninggalkannya begitu saja. Naufal tetap degil dengan pilihanya. ‘kau tak tahu Fal, macam mana hancurnya hati aku dengan ‘kaum adam’ ini. Mereka sekejam manusia NAufal lebih kejam dari binatang buas’.

“Asal kau lambat NAufal?” soal Team bila melihat Naufal baru masuk ke kelas. Naufal meletak beg sandangnya ketepi kerusi dan melabuhkan punggungnya.

 “Ada road block tadi”

 “Police traffic ke?’

 “Hurmm..” dipandang sekilas muka Team disebelah. Dia tersengih kemudian dia mengeluarkan nota-nota untuk dibaca. Takut Encik Taufiq buat kuiz mengejut.

 “NAufal. Kalau aku tanya kau sikit bole?” Naufal mengalih pandanngannya pada Team. Dia mnegukir senyum gula-gula. Haila..sejak bila si Team ni pandai buat permission kalau nak tanya soalan sebelum ni main terjah jek.

 “Ek..ena sejak bila kau jadi finalis gadis melayu ni?” Team garu kening sambil tayang gigi.

 “Aku mintak permission kau perli. Toya!!” kepala dia dah kena sekeh dengan Team.

 “Haa..tanya la miss Fatimah Az-zahra” terkekeh-kekeh ketawa melihat muka Team sudah cemberut.

 Pantang tok nenek panggil fullname.

 “Serious la..Naufal. jap gi backhand melekat kat kepala kau”

 “Okay..okay, ape dia?”

 “KAu dengan ‘abang’ kau tu ada apa-apa ke?” keningnya terjongket. Soalan personal tu.

 “Nape?”

 “Saja jek. Lepat tanya aku. Dia kata kau selalu jek pegi main video game dengan kau punya ‘abang’” Ek..ena..sibuk jek si Lepat tu. Ngap!! Sekali baru tau.

 “TAk da apa-apa la..dah si mixed toya tu tak da kerja. Dia join aku la pegi main situ. Lagipun bukan selalu. Baru dua kali jek.”

 “Ooo..tak apa-apa scandal la ni?” Team dah ketawa macam hantu. Dia tersenyum sambil mengeleng kepalanya.

 “Iye la..mak cik Timah!!” ketawa Team terus mati.

 “Antu la kau NAufal..Syuk pula?” senyumannya terus hilang. Team dah buka ‘buku sejarah masihi’. Baru tadi jek dia kena block dengan Syuk.

 “Kan aku dah kata. Aku dengan dia tak da ‘hubungan terlarang’ tu. Kau suka ke kalau aku ada scandal dengan dia?”

 “Ngee..Azab la kawan. Aku la mangsa seterus kau” Team sudah menikus. Sengaja dibuat action cekik leher sendiri dengan mata terbeliak terus k.o (mati).

 “Ahhhaaaahaaa..” Koji datang dengan ketawa mengekek melihat action Team tadi. Team menjeling maut.

 “Comey jek aku tengok kau tadi Team” koji sudah tersengih didepan mata mereka.

 Naufal ketawa. “kau tertarik kau memang deboomm..keh!!keh!!”

 Naufal melihat jam ditanganya sudah lebih lima belas minit.  Encik Taufiq tak masuk kelas kut? Disimpan nota-nota tadi semula kedalam beg sandangnya.

 “EEayyakkkerr..nak muntah aku” Team sudah buat muka meloya tekak.

 “KAu tak de kerja ke? Ssesuka hati jek datang menyampuk” marah Team. Ayyub datang kemudian duduk didepan mereka sebelah Koji.

 “Team..kau ni cuba ‘smile’ sikit dekat aku. Kau patut bersyukur pada Tuhan kerana mentakdirkan aku untuk jatuh cinta pada kau” dia dan Ayyub sudah mengekek ketawakan Team.

 “Wah..wahh. macam dalam dunia ni kau sorang lelaki” Team cuba menyikunya. Dia mengelak diri namun ketawanya masih bersisa.

 “Kau tengok Ayyub ni. Dia tak suka kau macam aku suka kau” ujar Koji tersengih sambil mengangkat kening pada Ayyub disebelah. Ayyub mengangguk mengiakan kata-kata Koji.

 Team menjuling mata ke atas. “Malas nak layan korang dua ekor”

 “Naufal..Jom kita blah lagipun Encik Taufiq tak masuk kelas kut hari ni” Team sudah menarik tangannya

“Team..satu hari nanti kau akan suka aku juga macam aku suka kau. Kau tahu nape aku suka kau? Sebab kau cantik bagi aku.” laung Koji bila mereka ingin melangkah keluar dari kelas.

Team tutup muka dengan fail malu pada teman-teman yang masih berada dalam kelas itu yang mendengar kenyataan Koji.. Rata-rata mereka melihat Team dan kOji kemudian tersenyum penuh makna.

 “Kelas!! Aku dah ‘cup’ Team sebagai awek aku tau”  suara satu kelas bersiul gatal. Ada yang menepuk tangan tanda syabas pada Koji.

Team sudah mengetap bibir menahan amarah. Ditarik tangannya supaya cepat-cepat pergi dari situ.

 “So sweet!! Jantan betul la si Koji tu Team” dipandang paras Team. Team menjuih bibir.

 “Ceh!! melaun rumah tak siap jek aku tengok si Koji tu ada hati nak kat aku” marah Team.

 “Kau ni demand terlebih”

 “Aku cantik ke FAl?” langkah Team terhenti. Dia ikut terhenti tiba-tiba.Dikalih pada laman wajah Naufal disebelah.

 “Cantik la ada orang nak” Naufal mengetip pipi Team yang tak da ‘isi’ itu.

 “Aku rasa Koji tu dah rabun. Tak pun buta ‘kare’”Team mencebik.

 “Kau rasa aku  padan ke dengan Koji tu ke?” soalnya bila Team senyap. Team mengusap pipi sendiri. “Hurm..”

 “kau tahu siapa Koji sebenar?” dia hanya mengeleng kepala.

 “Tatau..”

 “Anak Y.B. tau” melopong mulut dia. Kenapa selama ini dia tak tahu pun. Koji yang dia tengok tak macam anak YB pun. Anak penoreh getah ada la. Sorry Koji!!

 “MAna kau tahu?”

 “Ayyub bagi tahu aku. Lagipun aku pernah nampak Koji dengan family dia memang branded abis dan bukti lagi modal aku buka gerai kat simpang jalan tu Koji yang kasi tau.”

 “Jadi bukan dari Nik atau Cu’a tak pun Opie?” Team mengeleng kepala.

 Team melepas keluhan. Mana mungkin dia menerima cinta anak orang berada. Patutlah selama ini Koji menolongnya dalam senyap. Koji la yang bagi modal buka gerai ABC melalui Nik dan Cu’a dan Opie. Mereka Cuma kata modal itu untuk dia. Dia jadi musykil lalu dia menyiasat tak sangkah dari Ayyub dia tahu segala-galanya.

 “Nape Ayyub bagitau kau semua ni?”

 “Dia tak nak Koji susah hati bila aku tolak cinta Koji. Koji banyak tolong aku dalam diam. Sebab tu semua assignment kita senang jek diorang siapkan. Koji tak nak aku susah”

 “Haila..terharunya aku, Team” dia mengecil matanya memandang paras Team. Bibirnya dibuat ‘mayun’.

 “Aku tak nak..Aku tak suka. Aku dah biasa susah. So lepas ni jangan kau duk paksa-paksa aku terima Koji. Jangan kau jadi pembelot menyokong si Koji tu TAu!!” Team menyua telunjuknya dimuka dia. Seolah-olah menberi amaran. Tapi tak tegas pun.

 “Tak heran ler..kalau Koji ‘suap’ aku macam mana? Rugi la kawan..” kepalanya dah kena lekuk dengan Team.

 “Kau ni pentingkan duit dari kawan ey?” Team dah buat muka mati laki.

 “Bukan senang nak jual kau tau. Ini kira untung ada orang nak kat kau” dipeluk bahu Team.

 “Ceh!! teruk la kau ni NAufal” tercetus ketawa mereka.

 “Fal..nape Koji tu nak aku ey? Aku kan tak secantik Cu’a, Pat dan tak secomel kau” Team memandang parasnya. Dia hanya mengukir senyuman.

 “KAu cantik la Team..manis sedap mata memandang.” Dikenyit matanya pad Team yang sedang menjeling parasnya.

 “Toya kau!!!”

 “Team!! Senang cerita kau jadi awek aku lah..”

 “Huaawwaaa..azab!!” Team sudah berlari anak meninggalkanya. Naufal ketawa melihat Team terkedek-kedek lari sambil menekup dadanya. Macam aku ‘kenen’ sangat barang kau Team..Hehe..Dia menguman sendirian. Namun senyumannya mati disitu bila wajah Rayyan dating menyapa.

 “Hai…jom balik dengan abang?”

 “Dira? Asal tak ajak dia?”
 “Dira ada date dengan Fandy”

 “Ngaa…”Mulutnya ternganga luas. Bila diaorang declare jadi couple? Tak information apa-apa pun kat aku? Kut bagi clue pun jadi la..haiya!! Dira dah upgrade sekarang..

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Selasa, 8 Mac 2011

LIRIK LAGU ST12 (BIARKAN AKU JATUH CINTA)



Lirik Lagu ST12 Biarkan Jatuh Cinta
tatap ini indah melihatmu
rasa ini rasakan cintamu
jiwa ini getarkan jiwamu
jantung ini detakan jantungmu
dan biarkan aku padamu

takkan menyesal hidup di dalam hidupku
rasa ini tulus padamu
dan kan ku biarkan sampai aku mati

reff:

biarkan aku jatuh cinta
pesona pada pandangan saat kita jumpa
biarkan aku kan mencoba
tak peduli kau berkata tuk mau atau tidak

tatap ini indah melihatmu
rasa ini rasakan cintamu
jiwa ini getarkan jiwamu
jantung ini detakan jantungmu

repeat reff

Ahad, 27 Februari 2011

BIARKAN AKU JATUH CINTA 14, 15

                                                                   Rayyan

BAB 13

       “Sweet…” Team ketawa.

       “Segaklah..abang kau” Cu’a ternganga.

       “Hurm..not bad” Pat menjuling mata ke atas.

       “Gantang banggat bro kau, Naufal” Opie tersengih. Naufal garu kepala. ‘Kena sampuk dengan abang aku ke dia orang ni?’

       “Weh…weh…abang ekspres tu”

       “Mixed ke abang kau?” soal Cu’a. matanya menghantar kereta Mitsubishi Lancer itu pergi.

      “Hurm…mat saleh celup. Buatan Perancis campur melayu” malas dia nak memperkenal siapa Rayyan tapi dia orang dah Tanya terpaksa dia menjawab. Dia masih terasa hati dengan Rayyan.

      “Ngaaa….” Empat dara pingitan itu ternganga. Lorh..tersangkut dengan si mixed tu ke? Tak handsome mana pun just mixed jek. Orang melayu kita segak lagi.

      “Patut aku tengok abang kau macam Siwon wei..”bahunya dah dicuit Cu’a. ‘Hantu cerita Korea’ dah mula memberi komen. Dia tahu siapa yang di maksudkan Cu’a tu. Hero Korea, kumpulan super junior yang muka macam mixed dengan omputeh gak.

      “Ceh!! Tak serupa pun kalau ada pun maybe kat rahang dia kut?” dijuih bibirnya. Cu’a sudah tergelak.

      “Kata  anti lelaki?”

     “Siapa kata? Kau ni Naufal, kita orang ni Cuma menolak lelaki yang tak berkualiti jek”Opie tersengih dihujung kata.

     “Tapi tak menolak sunnah nabi cik Fal. Mana boleh tak kahwin tak normal la aku” kata Nik pulak sambil memandang Pat. Pat angkat jongket kening sebelah. Pat dimatanya macam ‘tak normal’ sikit. Ye ke?

       “Jadi korang ni tertarik la kat bro aku tu? Apa kes setakat berkenan dengan mixed separuh penjajah tu?”

       “Suka tengok jek. Tapi aku tertarik lagi kat kau” Pat mengenyit mata. Hoiya..nak mengusik la tu.

       “Bro aku tu terlebih mixed malay la. Muka jek macam Daniel Henrry tapi speak malay pekat. Dia tu makan belacan macam korang jugak.” Mereka mengangguk. Ooo… mulut empat ekor tu dah jadi bentuk O pulak.

      “Si Nad tu tak ngada-ngada ke dengan bro kau?” soal Cu’a. Dia angkat kening.

      “Wei…dia tu ‘abang’ aku dengan si Nad tau! Bukan abang aku sorang”

      “Patutlah kau sekarang rajin balik dah..”Team buat muka mati laki. Tadi pun kalau diikutkan hatinya tak  nak jek si mixed tu hantar tapi sudah Nadira pun ada kelas time pagi terpaksa dia ‘ tumpang’ jugak motorcar si mixed tu.

      “Papa aku yang suruh aku rajin pulang rumah. Sekarang ni aku kena ikuti ‘biro rukun tetangga’. Nak jadi happy family”

       Mereka tersenyum memandangnya. Maybe dia orang ingat dia dah tak jadi putri terbuang kut?

     “Waaa…sunyilah tak da Naufal. Nanti kau tak nak join dah ler kita orang main futsal?” Team buat ‘ayat’ sedih lagi. Budak ni la suka buat ‘emo’ padahal dia ada ke? tak da ke? sama jek. Bagi kahwin dengan Koji baru tau!

      Dia senyum dalam hati.

     “Naufal…jangan lupa kita orang tau.” Pat memengang tangannya.

     “Lorh..aku Cuma rajin balik rumah jek bukan berpindah-randah pun. Tak jauh dari mata korang la” digengam tangan Pat seolah-olah memberi kepercayaannya.

    “Aku risau kau jatuh hati pada abang mixed kau jek” Pat mencerlung pandangan mata pada parasnya.

    “Ceh!!! Jatuh cinta? Fall in love? No..no…not in my book oke” jawapannya membuat Pat mengukir senyuman lega. Entah? dia tak pasti apa yang bermain diminda Pat sekarang. Pat tak sukakah dia rapat dengan lelaki macam mana Syuk buat padanya dulu.

    “Dah aku ada kelas dengan Team. Jom Team nanti kita lambat pulak” diraih bahu Team dan berjalan seiringan dengangnya.

    “Naufal! Team! Jangan lupa lunch nanti jumpa kat cafĂ© tau” pekik Opie.Dia dan Team hanya mengangguk sambil melambai tangan dan berlalu pergi dengan segera. Ada lagi lima minit untuk masuk ke kelas sebelum kelas bermula.

  “Kau tahu Naufal Koji sekarang berani-berani telefon aku. Semangat hang Tuah mana lah budak rumah tak siap tu dapat.” Dia ketawa sambil memandang Team yang memandang kedepan.

  “kau ni hina sangat ke si Koji tu?”

  “Wei…kau tengok muka Koji tu dah la. Muka tak da masa depan je macam mana  nak hidup dengan dia tau” Marah Team. Langkah mereka kini sudah sampai ke muka pintu kelas. Dilihat Koji dan Ayyub tersengih pada mereka.

  Team dah tarik muka jeruk maman. “Aii!! Naufal…”

 “Aii!!!” dibalas teguran Koji dan Ayyub.

 “Tak nampak Team pun” tegur Koji. Dia heran? Haila..koji buat sengal pulak pagi-pagi ni memang nak kena cepuk dengan Team kejap lagi tu.

  “Adoiya..Team sebelah aku yang besar lori balak kau kata tak nampak Koji? Buta kare kea pa?” Ayyub dan Koji sudah tergelak besar. Team dan dia mengambil tempat dibelakang Koji dan Ayyub. Senang sikit nak discuss pasal assignment yang tak siap lagi.

  “Lorh…Team ke kat sebelah kau ey? Haiya aku ingat apek mana tadi. Muka  kening tak siap jek” Ceh!!! Dah sah Koji mangsa letupan berani mati jap lagi. Tunggu!!! Dilihat Team disebelahnya sedang mengetap bibir. Tahan lava api amarah la tu..

 Dia turut tergelak sama. Mana taknya betul apa kata Koji. Team dari tadi asyik mengerut kening bila ternampak si Koji ni. Kening si Team tu yang tak lebat mana jarang-jarang bila dikerut makin singkat la kening tu nampak macam apek jual buah jek kat pasar tani.

   “Team cuba kau lurutkan kening kau bagi lurus kan baru nampak comei..” Dush!! Ha..kan aku dah kata Koji mesti kena punya. Satu tumbukkan hinggap ke bahu si kOji tu. Nasib bahu kalau muka mahu jadi ultra unggu la kat pipi si Koji tu.

   “Senyap la budak muka macam rumah tak siap!!!” marah Team. Namun perang tu tak sempat merebak kerana Puan Aziah sudah melangkah masuk ke dalam kelas. Koji sempat lagi  kenyit mata pada Team.



  “Naufal..aku pegi tandas jap ye” dia hanya mengangguk. Sebaik sahaja kelas Puan Aziah tamat. Dia dan Team keluar nak lunch dengan Opie and the geng. Assignment mereka Ayyub dah settle semua ‘benda alah’ yang tak siap lagi.

   Rajin jugak budak berdua tu selalunya budak lelaki ni dikira pemalas tegar. Kira okay jek satu group dengan dia orang berdua tu. Cuma Team jek tak selesa dengan Koji. Bertuah si Team ada jugak peminat walaupun Team kata si Koji tu muka macam rumah tak siap.

   “NAufal!!..”suara itu membuat nyawanya tak lepas.

   “Sombong kau sekarang ye?” Syuk kini berdiri betul-betul depannya. Syuk memandang laman wajah itu. “Aku rindu kau Fal..kau rindu aku tak?”

   “Kau tak da keje ke?”dijuling matanya keatas. Malas dia nak membalas padangan mata Syuk yang semakin mengalak.

  “Kau betul-betul dah buang aku ey? Number phone kau pun dah tukar. Benci sangatkah kau pada aku Naufal?” tangannya diraih dalam gengaman Syuk. Huh!! Nak buat kontroversi ke? Aku nak suci kat sini. Dia takut Syuk akan spoil dia macam dulu.
 “Kau punca segalanya Syuk”ditepis tangan Syuk.

 “Edy? Kalau Edy kau tak boleh salah aku sorang” nak jek dia sepak mulut tak da insurans tu. Berani mati cakap macam tu.

 “KAu jangan nak mulakan Syuk”

 “NAufal..aku nak kita macam dulu”

 “aku tak da kenangan dengan kau okay”

  “Aku tak akan lupakan kau. Semua benda yang kita pernah buat dulu. Semua benda yang kita kongsi dulu. Aku sayangkan kau” Puittt!!! Nak meloya tekaknya. Dipandang muka yang buat-buat tak bersalah itu.

 “Aku dah backspace semua data tentang kau syuk. Aku tak pernah kenal perempuan yang bernama Nor Syukriah Suhaimi oke!”kini bahunya dipegang Syuk. Erat!

 “Aku terlalu sayangkan kau. Teramat sukakan kau. Terlebih menyintai kau NAufal. Kau kena bertanggungjawab diatas semua benda terjadi pada aku.”tangan Syuk ditepisnya namun syuk sempat mengengamnya erat.

 “KAu tak malu ke Syuk. Kita sama sejenis. Kau jangan nak mulakan semua benda yang dah jadi sejarah dulu”

 “Sejarah mungkin berulang Naufal..”

 “pegi dah…” ditolak kasar tubuh Syuk sehingga Syuk terdorong kebelakang dua tiga tapak darinya.

 “Aku akan sebar gambar mesra kita dulu di kolej ni biar semua orang tau yang kau ada kenangan manis dengan aku.”belum sempat dia mengelak dari dipegang syuk. Satu ciuman hinggap dipipinya. “nice your cheek”

  “What the hell..” ditolak sekali lagi tubuh syuk. Syuk tersenyum puas dan berlalu pergi. Team yang tadi jadi pemerhati babak dari drama terlarang terus berjalan menghampiri Naufal.

   “NAufal? Real ke?”

   “Shut up!! Aku tak suka semua tadi” disekeh kepala Team. Mulutnya masih lagi ternganga. Tak boleh terima apa yang dia tengok tadi. Tak boleh nak ‘hadam’ apa yang dia dengar tadi.

  “Kau dulu ada fair and lovely ke dengan Syuk?”

  “Nope!! Dia yang tepuk sebelah. Kau ingat aku ni tak normal?” Team angguk kepala.

  “Ceh!! Kalau tidak dah lama aku ‘makan’ kau” dicerlung pandangan ke paras Team yang masih terkejut itu.Team cepat-cepat menyilang tangannya kedada menutup eksesori miliknya.

  “Haila..teruk kau Team, aku pun tak tergamak nak tengok ‘benda sendiri’. Aku normal la” Team tersenyum kelat.

  “Ye ke?”

  “Iye la kalau tidak buat apa aku nak lari dari ‘kekasih’ aku tadi baik aku layan je…”

 “Selamat aku dunia akhirat” he..he.. Team dah mula mukhadimahnya. Tangan si Team erat memeluk bahunya.

 “Kau tak membahaya kan?” Team tersengih di hujung kata.

 “Nope!!” Naufal senyum tanpa gula. Team dah tahu hal Syuk. Dua tahun dia cuba lari dari Syuk. Namun Syuk tetap jejaki dirinya. Dia ada value dimata syuk.

 “Let’s go”sebaik sahaja kaki mereka ingin melangkah tiba-tiba handphone Samsung miliknya berbunyi. Diangkatnya lalu diberi salam kepada si pemanggil. Salamnya dijawab.

  “Naufal kat mana? Dah abis kelas kan?” soal Rayyan.

  “Dah..orang nak lunch jap”

  “Lunch dengan abang okay. Abang ada kat depan gate ni” Haila si mixed ni memang driver yang prihatin sungguh.

  “Tak boleh. Orang dah janji dengan member nak lunch sama.”

  “Hurm..abang dah booking macam mana? Dira ada kelas lagi. Huhu..kesian abang” acee…si mixed buat ayat mati bini pulak. Boleh pegi booking lunch pulak tak ke terharu siapa yang jadi adiknya. abang mithali!

 “TAmau ar…”

  “Abang nak tebus balik dosa abang kat Naufal pasal malam tu” Ceh!! Tebus dosa konon. Ingat dah rasa tak bersalah buat orang macam tu dengan setakat belanja makan. Team disebelah sedang memerhatinya namun sekejap mata si Team meliar ke sana ke sini.

 “Berbaloi ke?”

 “Abis nak suruh abang buat apa? Nak abang letak diri kat landasan train kasi hancur satu badan?”dia sudah tersenyum. Ditahan ketawanya.

 “Boleh jugak. Good idea. Tapi Naufal tak mau hantu abang kacau oke”
 “Nama pun hantu cik kak oii..kenalah menghantui orang” Rayyan sudah ketawa.

 “Jadi ke?”

 “Apa?”

 “Lunch dengan abang sayang..” ceh!! Ayat penangan cinta romeo pencen ni.

 “Nak jek tapi dah sebut sayang cancel je la”

 “Naaa…okay. Nurul Naufal can you lunch with me?”

 “ I have..”

 Talian dimatikannya. “Who is that?”

 “My abang. No..no..my step brother” Dia tersengih. “ See…aku normal kan? Layan abang aku lelaki. So aku cancel lunch dengan korang tak pa kan?’

 “ceh!! Dah nama abang laki la tak  kan kakak kut? Pondan la gamaknya. Tak kisah la nanti aku bagitahu dia orang yang kau da date dengan your abang oke”

 “Naaa….tak yah cakap lebih-lebih pulak. Aku lunch je la bukan date. Different tau tak?”

 “Yo lah..yo lah..mok cik” Team mengambil fail yang dipegangnya. “Borrow nota kau jap ye”

  “Wei..permission tak beradap ni” ditarik balik fail dari tangan Team.

  “Abis tu nak sembah daulat ke?” Dia tersenyum lebar. Diberi semula fail notanya kepada Team.

  “Kidding..”

   “Aku pegi dulu. Hari ni tak da la ‘segment tajaan’”

  “Asal pulak?”

  “Tak da orang kuat disebalik tabir segment tu” hehe..ketawa Team. Dilambai tangan kepadanya. Dia membalas lambaian itu biarpun Team sudah berlalu pergi.


“ Nak makan kat mana?” soal Rayyan sebaik sahaja dia menutup pintu kereta. Laa…si mixed dah hilang ingatan ke?

 “Tadi kata dah booking?” Rayyan ketawa.

 “Ye tak ye jugak. Kita pegi starbuck nak?” Toiya..si mixed ni aci suka jek buat hal yang tak memikir hati dan perasaan orang. Nak jek dia debik si mixed separuh penjajah ni.
 “Tipu la tu. Tak baik tipu orang Allah marah” cukup tertib dan berkhemah. Macam ni baru adik yang baik. Tak susah nak jadi adik yang baik cik Naufal.

 “Baik cik kak…”

 “Sejak bila belajar menipu ni?”

 “Sejak balik sini” Rayyan sudah tersengih. Sekilas dia memandang paras Naufal.

 “Ooo…sini banyak buat dosa la ye?”

 “Asal pulak?”

 “Sebab kena tipu sokmo..”

 “Sokmo? What means?”

 “Sokmo tu kiss. You know kiss…kisss” jari jemarinya dikucup lalu dicantum. “begini..”

 “I see that…kalau bab kiss ni abang memang terror..” Rayyan tergelak.dikenyit mata pada Naufal. Ceh!! Romeo karat!!

 “Set in your mind yang perkataan sokmo tu kissing oke” Naufal senyum dalam hati. He..he..si mixed ni tak lulus lagi.

 “Okay cik kak… Pasal malam tu…”

 “forget it!! Shut down semua tu.” Pintasnya. Dijuih bibir sambil menjeling Rayyan yang sedang memandu.

 “Oke..but abang nak Naufal tahu yang abang tak da niat nak sakitkan hati Naufal. Abang just nak..”

 Kan orang dah kata lupakan..so lupakan la jangan dok sebut-sebut lagi. I know it!!!” disilang tangan ke tubuhnya. Orang tua ni memang tak faham bahasa nak jek dia cakap bahasa hangul baru tahu.

 “Abang nak kita kawan balik tu jek”

 “selama ni kita kawan ke?”

 “Yeah..baik macam kawan la..”

 “Ye ke? Naufal rasa tak baik pun”

 “But sekarang Naufal dah baik lebih baik dari dulu kiranya kita ‘terlebih’ close la”

 “Tak faham la bro..kau ni terlalu banyak literature”

 “Naufal dah tak ber ‘aku kau’ so dah ada anjakan paradigma nak jadi adik yang baik” Rayyan ketawa. Lucu ke? Adik yang baik? Selama ni aku jahat la?

“Hurm..kau ingat aku ni tak da etika ke? Aku pun belajar pendidikan moral”haa…baru tegur jek memang tak makan saman.

 “Ber ‘aku kau’ pulak..”dia tersenyum jongket.

 “Dah sampai..jom” kereta Mitsubishi lancer diletak diruang petak parkir. “Abang nak ajar adik abang moral value sebagai adik yang baik”

 Tak habis-habis adik yang baik. Nak sangat adik yang baik kenapa tak keluar jek dengan Nadira. Itu adik yang baik dan sopan-santun.

 “Hope you never let me down. Never...” kepalanya digosok lembut.

 “Abang harap Naufal don’t let me down okay..” itu kata-kata sokmo abang Edy. Selalu jek benda tu dia kena ‘hadam’ masuk ke telinganya. Dan sekarang abang Rayyan pulak. Kenapa dia mesti berjumpa dengan orang yang macam abang Edy. 

 Khairul Izzuandy…Syed Rayyan…nak aku compare jek dua orang makhluk ni. Yang berbeza muka dia orang.Yang sama dia orang abang. Baik. Segak.Caring. Dia terima jek pakej tu dalam diri abang Rayyan. Namun si mixed tu selalu je buat dia jadi menyampah kenapa? Sebab abang Edy. So si mixed ni same je dengan abang Edy sebab tu aku benci. Menyampah nak layan semua benda dia buat dekat aku.

 “Come on girl” suara itu buat dia happy sebenarnya. Dia nak jek terima ‘abang’ itu tapi dia takut kena spoil lagi dalam hidupnya. Dia takut!!!


 Dia memesan chocolate caramel cakes dan mocha. Rayyan nampak berselera bila memesan spaghetti,marble cheesecake dan green apple juice. Senyap!

 Dia hanya menghadap makanannya tanpa memandang laman arjuna itu.

 “Nanti Cik Yah abang nak balik sini” cik Yah? Siapa cik yah? Awek si mixed ni ke? Asal nama ‘sedap’ sangat? Nama glamour kot? Dia senyap. Matanya memandang paras wajah itu yang sedang memandangnya sambil mengunyah makanan.

 “Nothing say anything?” dia hanya jongket bahu. Nak tanya apa?

 “Oh!! Right? Bila tu?”

 “Maybe weekend ni kot?” senyuman si mixed ni dah lebar macam mulut joker. Bahagia nampak?

 “Abang ridu sangat dengan cik yah. Dekat sana dia la jaga abang” tak tanya pun…dia senyum manis-manis buah.

 “Cik yah tu kakak papa. Don’t you?” hurm..mak sedara dia ke? Asal tak introduce dulu identity cik yah tu.  Patut la pandai makan belacan rupa-rupanya kat Paris cik yah tu la duk tumbuk sambal belacan kat dia la kut? Dia senyum tiba-tiba.

 “Happy nampak? Tadi cemburu ek? Mesti ingat awek abang kan?” asal pulak soalan terjah ni? Tak kuasa aku nak cemburu.

 “Ngee..sorry sikit pok cik. Orang ingat tadi abang ada fair dengan old woman tu yang nganga jap. Giler!!!” dijuling matanya ke atas.

 “So cute..” pipinya dah jadi habuan tangan si mixed mengetipnya. Pantas ditepisnya.

  “sakit la..” kemudian kepalanya pulak digosok…

 “Makan cepat..” tiba-tiba telefon si mixed berbunyi. Dilihat ada kerutan didahi si mixed bila melihat nama si pemanggil. Kemudian si mixed off kannya.

 “Asal tak angkat?”

 “Tak urgent pun. Just kawan telefon”

 “Nadira?”

 “Abang kata kawan” Rayyan memandang paras Naufal yang inginkan kepastian. Dadanya tiba-tiba ada vibrate. Naufal mengetap bibir. Cepat-cepat dihabiskan cakes yang tinggal separuh hirisan itu. Toya betul la si mixed ni. Tiba-tiba jadi hantu tengok orang macam nak telan.

 “Naufal ada someone dak?”

 “Tak faham la?”

 “I’m mean..boy. emm.. boyfriend? Yeah..boyfriend yang special?”

 “TAk yah la layan benda alergi ni…” Rayyan senyum.

 “Maksudnya you don’t have la?” Naufal angkat bahu. Rayyan senang hati. Tadi sherry telefonnya. Dia takut Sherry akan mintak jawapan darinya. Sekarang dia pasti yang jawapannya adalah No..!!!!


BAB 15

  “Cik Yah!!!” Rayyan tersenyum lebar melihat wanita lewat 60an sedang melambai-lambai tangan padanya.  Dia pantas berlari kearah wanita itu sebaik sahaja turun dari kereta. Papa dan mummy sedang tersenyum disebelah wanita itu. Dia amat merindui Cik Yah.

  “Bila Cik Yah sampai? Kenapa tak beritahu abang?” soalnya sambil memeluk tubuh tua itu dengan erat.

  “Abang, cik Yah tak boleh bernafas ni”segera dia meleraikan pelukan.

   “Mati Cik Yah kena peluk dengan abang macam ni. Kecik-kecik dulu tak pa la sekarang dah besar.”seloroh Cik Yah. Dia tersengih. Kemudian dia mengucup pipi tua itu.

  “I miss you so much.”

   “Ingat dah lupa Cik Yah bila dapat family baru ni..hurmm..” diketip pipi arjuna itu. Matanya memandang Norina dan adiknya yang sedang menonton adegan mesra mereka. Mana taknya manja si Rayyan ni dari kecil dia bela. Membesar depan matanya. Makan, minum Rayyan semua dia uruskan. Sehinggakan dia lupa yang Rayyan anak sedaranya bukan anak kandungnya.

   “Kamu bela cukup makan ye? Kak Yah tengok Rayyan makin berisi ni?”seloroh  Cik Yah lagi. Cepat-cepat dia menarik muka. Nadira yang berada disitu tersenyum memandangnya. Naufal mengjuling matanya. Haru..boleh tahan jugak si mixed ni.

  “Baru nampak abang ni seorang yang manja ye”tukas Nadira.

  “Kamu baru tahu Dira, abang kamu ni tak layak lagi jadi laki orang” tukas papa. Dia ketawa sambil memeluk bahu Cik Yah.

  “Bila Cik Yah sampai?”

  “Semalam lagi tapi Cik yah pegi rumah kawan dulu. Pagi tadi baru bertolak suruh kawan Cik Yah hantarkan nak buat surprise kat korang” hehee..ketawa Cik Yah.

  “Oo..kiranya cik yah bohong abang la kata nak balik weekend ni?” Cik yah mengangguk.

 “Kak yah tak nak berkenalan ke dengan anak baru saya” papa datang kepada Naufal dan Nadira yang masih tercegat didepan pintu kereta milik Rayyan. Dipeluk bahu Nadira dan Naufal dengan kedua belah tangannya.

 “Dira..Naufal.. ni cik yah. Syarifah Safiyyah kakak papa. Dia la satu-satunya saudara papa yang ada sekarang. Dulu kat Paris dia la yang jaga abang Rayyan kamu sampai besar panjang ni”

 “Hai cik Yah” sapa Nadira tapi Naufal pegi kepada cik Yah lalu sengaja ditolak tubuh Rayyan yang masih melekat kat Cik Yah lalu ditunduk menyalami tangan wanita tua itu.

 “Apakhabar cik yah.” Dia senyum. Bulat mata Rayyan yang menengoknya. Dah ada etika nampak budak separuh jantan ni.

 “So sweet.. Alhamdullillah..ni siapa?”

 “Naufal..”pantas tubuh diraih kedalam pelukkan wanita itu. Wah..rasa macam heaven. Lama dah dia tak rasa pelukan sang ibu. Lalu dikenyit matanya pada Rayyan. Rayyan hanya tersenyum jongket. Ada makna. Nak buat aku jealous la tu.

Nak dia sekeh kepala Naufal tapi bila pelukan cik yah dileraikan lalu dia hanya mengusap kepala itu. “dia ni adik bongsu cik Yah”

NAdira yang memandang adegan itu mula rasa cemburu. Lantas dia meluru mendapatkan cik yah. Disalam tangan itu dan memeluk jua tubuh itu.

 “Ini pulak?”

 “Nadira..”

 “Cik Yah ni Nadira kakak pada Naufal” Nadira senang hati bila cik yah memengang pipinya lalu diusap lembut.

 “Cik yah dah berkenalan dengan mummy?” Cik Yah angguk.

 “Tadi..masa kamu on the way balik sini. Patut papa kamu nak buang titled duda dia rupa-rupanya dia dapat bini ‘ratu kebaya’” gurau cik yah membuatkan papa ketawa kuat. Mummy turut tergelak.

 “Jom..kita masuk. Kak yah, abang, …”ajak mummy. “Hah..kamu pun jom..mummy buatkan pudding caramel.”

Mereka sama-sama melangkah masuk ke dalam. Namun bila naufal ingin melangkah masuk, lengannya diraih. Dia berpaling. Rayyan mengukirkan senyuman.

 Ada anjakkan nampak?” dibisik ke telinga Naufal.

 “Itu pengetahuan am la bro.. Mesti menghormati orang tua”

 “Dengan abang tak pun?”
 “Kau awal abad. Cik yah pertengahan abad”

 “ada pangkat pulak”ditepis tangan Rayyan. Dia tersenyum kemudian dikemam mulutnya sehingga menampakkan lesung pipitnya.

 “Jangan buat comeiiiii..”pipinya diketip Rayyan.

 “Sakit la..budussss”

“Apa??” mata Rayyan sudah membuntang. Dia sudah lari mengelak dari dikepit kepala oleh Rayyan.

 “Abang!!! Naufal!!! Nape tak masuk-masuk lagi?” soal Nadira tiba-tiba. Dia berjalan menghampiri rayyan lalu dikepit tangan Rayyan. “Jom..”


 “Abang happy ke?” soal cik yah tanpa memandangnya. Tangan cik yah sibuk menyusun baju-bajunya kedalam almari pakaian itu.

 “Happy sangat…Cik yah tahu kan yang abang nak ada big family macam sekarang ni?” cik yah berhenti menyusun kemudian cik yah melabuh punggung di sebelahnya atas katil queen size itu.

 “Cik Yah tak yah bimbang dah la. Mummy okay?”

 “Semua okay cik yah.”

 “Bila abang nak kerja dengan papa?”

 “Abang ingat nak mula business dengan member dulu”

 “Papa kan nak bagi kat abang saham cik yah kat syarikat tu”

“Itu yang cik yah punya. Orang tak nak usik la”

 “Abang salah.. Cik yah bagi hak abang. Arwah nek wan yang suruh wariskan untuk abang. Papa pun yang sebahagian hak dia ada nama abang. Papa Cuma sikit je macam cik yah. Abang kerja la dengan papa ye..”pujuk cik yah. Diusap tangan wanita tua itu yang kini berurat timbul.

 “Ne papa suruh pujuk ke?” dia tahu papa nak dia kerja dengan papa. Papa nak dia jaga ‘harta’ keluarga mereka. Dia satu-satunya pewaris.

Cik Yah senyum tawar. “Kea bang nak kahwin dulu?”

Dia ketawa. “Cik yah..abang mana ada calon yang sesuai”
“Sherry?” ketawa yang masih bersisa terus mati. Tiada garis ketawa diwajahnya.

 “Asal sebut Sherry ni..Mati selera orang la cik Yah”

“ LOrh..Sherry cantik pe? Educated…elegant and yang penting sekufu dengan abang” direbah kepalanya ke riba cik yah.

 “tapi abang tak berminat dengan dia”

 “So? Abang berminat dengan siapa? Nak cik yah pegi meminang dia?”

 “Cik yah mau ke?”dikerling paras cik yah. Ada senyuman dibibir itu.

 “iye la..Jangan tak tulen sudah”apa maksud cik yah?

 “Abang tak faham la..”

 “maksud cik yah jangan sama jenis abang dah ler” diusap rambut anak teruna itu. Wajah rayyan banyak mirip ke Razak lagi. Tapi Rayyan tetap segak dengan campuran Rachel. Hidung dan mulut Rayyan banyak ke Rachel.

 Rayyan ketawa. “Ada pulak cik yah ni. Orang nak tun teja boleh?”

 “tun teja? Sejak bila minat sejarah kesultanan melayu ni?”

 “Sejak menetap di tanah kesultanan melayu la..” diusap kening Rayyan

 “Kening ni ikut arwah tuk ayah..lebat..”la..cerita pasal kening pulak. Haru betul cik yah ni.

 “Ikut cik yah la…”cik yah tersenyum manis semanis gula kapas.

 “cik Yah nak tanya sikit kemusykilan di hati Cik Yah..”

 “What? Apa yang musykilnya cik Yah?”

 “Naufal tu perempuan kan?”

 “Of course la cik Yah..nape?”

 “no..just penampilan dia lain sikit dari Nadira tapi budaknya baik.” Puji Cik Yah. Rayyan mengukir senyuman. Cik yah suka ke dengan tun teja abang tu??

 “But..abang kena ingat yang dia orang tu halal untuk dinikah denagn abang tau..”senyumannya sudah ke telinga. Dia memang nak yang ‘halal’ tu. Dia nak nikah dengan Tun Teja separuh jantan.
 “So? Cik Yah nak abang buat pa?” dia angkat kening. Pantas dia bingkas bangun duduk berdepan dengan cik yah.

  “kahwin dengan salah seorang dari mereka ke?”usiknya. sempat pahanya dicubit cik yah. Menyeringai dia menahan sakit. “huhu..cik yah kejam..sakit la..”

 “Cik Yah nak abang tahu setiap apa yang abang lakukan ada batas dengan mereka. Kan cik yah pernah ajar abang halal haram. Kalau dengan mummy abang boleh sentuh dia tak berdosa waima abang ada wudhuk tapi kalau anak dia bukan darah daging papa abang berdosa sentuh mereka malah abang boleh bernikah dengan mereka. Ingat tu?”dia mengangguk. Cik yah kalau bersyarah mengalahkan Hilary Clinton yang berkempen untuk meraih undinya.

 “Abang berminat ke dengan anak-anak mummy tu? Cik yah tengok cantik mereka tu tambah Nadira. Nampak lemah lembut, peramah dan sedap mata memandang.” Senyuman dia dah mati. Asal cik yah puji Nadira ni. Kenapa tidak Naufal? Tak layak ke Naufal? Haila..budak tu orang tua mana nak berkenan. Dah la perempuan tapi style macam laki memang terpaksa disingkir kalau bab-bab calon cari menantu. Failed segala segi. Tapi baginya naufal macam gula kapas bila tengok gebu dan comel rasa macam nak pegang jek. Tu belum rasa lagi manisnya sampai ke telinga….

 “Abang suka Nadira ey??”teka Cik Yah bila melihat ada senyuman dibibir arjuna itu.

 “Mana ada la cik yah. Orang anggap macam adik jek. Ishhh..mengarut la nak kahwin dengan anak tiri papa rasa macam tak boleh nak telan jek air liur ni..”cik yah sudah ketawa sambil mengosok kepalanya.

 “baguslah..apapun anggapan abang dekat mereka tapi ingat mereka tu halal bagi abang tau..”dia angguk jek. Tapi dia nak Naufal.




Dia asyik membaca komik yang baru dipinjam dari Nik. ‘cinta seindah langit’. Ikutkanya malas nak layan cerita cinta tapi dah Nik nak kasi pinjam ambik jelah. Sejak bila la si Nik ni layan ‘benda alergi’ ni? Selalunya warriors jek. Tak pun cerita ‘kanak-kanak ribena’ macam doraemon, shin chan ke? Hagemaru ke? Ni tak… dah belayar ke pulau percintaan pulak. Dibetulkan komik ‘cinta seindah langit’ depan matanya. Kabur!!

Dia menguap untuk kali yang ke 199 kut? Ye ke?

“Tun teja…”cepat-cepat dia menutup matanya bila suara itu menyapa.

 “La..dah tidur ke pahlawan wanita melayu ni?” bodoh la si mixed ni. Tun Fatimah baru pahlawan. Tun teja banyak cerita cinta jek. Kena bancuh air buku sejarah ni. Bagi minum terang sejarah melayu seumur hidup si mixed ne.
Dia dapat rasakan yang buku komik tadi diambik dari tangannya. Dibuka matanya sedikit, kelihatan wajah si mixed yang sedang membaca muka depan komik itu.

 “macam best jek..borrow la” sekelip mata komik tu hilang, serta tuan punya pencuri komik pun lesap! Hoiya..teruk betul si mixed ni sesuka hati jek ambik barang hak milik orang. Tak beretika langsung. 

Naufal bingkas bangun. Dah la masuk bilik orang. Dia ingat dia tu muhrim aku ke? Boleh kahwin la bro..Ops!! jangan buat cerita belakang tabir. Tak kan si mixed ni nak dengan dia yang berdada leper..huhu.

 Kalau Nadira sure la sebab Nadira kan cantik. Mesti si mixed ni telan liur berapa liter sehari tengok si Dira yanh macam puteri gunung ledang. Tengok la sapa nenek kebayan yang mencantikkannya. Hee..ehee..mummy , sorry..!! dia mengukir senyuman.

 Tiba-tiba ada bunyi mesej baru masuk. Dicapai handphone samsung kaler hitam lalu dibuka inbox mesej. Dari Pat?

 ‘Naufal…aku nak penjelasan dari kau esok’

 Pengjelasan?


 Nadira
 Fandy

“Pengjelasan pasal abang nak Dira terima Fandy?” Muka nadira dah masam macam jeruk maman. Sebaik sahaja dia keluar dari bilik Naufal. Nadira datang menyapanya di ruang tamu atas untuk ke biliknya.

 “Kenapa?” soalnya sambil mengaru kening.

 “Abang Fandy telefon tadi. Dia nak keluar dengan Dira. Abang bagi number phone Dira ke kat dia?” Rayyan hanya mengganguk. Lagipun Fandy beria-ia nak berkenalan dengan Dira.

 “Kenapa abang bagi? Cuba terang dengan Dira? Kenapa abang nak Dira terima dia?” marah Dira tiba-tiba.

 “Abang just nak bagi Dira berkawan dengan dia. Lagipun dia suka sangat dengan Dira.”dia menghampiri Nadira. Diusap rambut lurus paras bahu itu.

 “Abang sayang Dira. Abang nak Dira jumpa dengan orang yang abang boleh harap. Lagipun abang percaya dengan Fandy. Dia kalau suka seseorang tu dia serious.”

 “Really? Abang tak nak pegang Dira dah ker?”

 “Nope..abang akan terus pegang Dira sampai Fandy betul nak take over tempat abang ni” tapi Nadira sayang abang. Nadira mengetap bibir.

 “abang nak jadi abang yang baik untuk adik-adik abang” Nadira mengganguk lemah. akur dengan permintaan rayyan. Tak mungkin dia nak rosakkan hubungan kekeluargaan hanya kerana cintanya pada Rayyan. Dia perlu mula dengan Fandy. Lagipun Fandy selalu telefon bertanya khabar dan ambik berat tentang halnya seharian.

 “Harap Dira boleh sayang abang macam abang sayang Dira sekarang”

 “I hope your wish..”ujarnya lemah. dia cintakan abang Rayyan. Dia nak sayang abang Rayyan lebih dari seorang adik. Dia nak abang Rayyan jadi miliknya dengan ikatan ijab Kabul bukan ikatan kekeluargaan. Kata itu hanya dalam hatinya.

   Namun abang Rayyan hanya anggapnya sebagai adik. Abang Rayyan sayangnya sayang seorang abang tak lebih dari tu. Dia takut bila dia luah semuanya dia akan kehilangan abang Rayyan.

  Mummy pasti marah dan papa pasti akan rasa segan dengannya. Biarlah waktu ini berlalu . biar dia ditakdirkan menjadi adik Rayyan biarpun dia halal dinikahi oleh Rayyan
 Biar cintanya berlalu pergi. Dia hanya memandang paras Rayyan yang tersenyum memandangnya.

 Biarkan aku lepas cinta ini…dan biarkan aku jatuh cinta dengan lelaki yang bernama Fandy dan bukan Rayyan..Ya Allah…I hope...